Ekonomi Politikalarının Meyveleri Toplanıyor
Ekonomi yönetiminin yaklaşık bir yıldır sürdürdüğü ekonomi politikaları yavaş yavaş meyvelerini veriyor. Son dönemde uluslararası bazı kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye’nin kredi notunu yükseltirken, TL varlıklara olan ilgi de artmaya devam ediyor. Türkiye’nin risk primi olumlu yönde etkilenirken, fonlama maliyetlerindeki iyileşme de göze çarpıyor.
Kredi Derecelendirme Kuruluşlarından Gelen Olumlu Değerlendirmeler
Standard & Poor’s (S&P), Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+”ya yükseltti. S&P’nin değerlendirmesinde, para, maliye ve gelirler politikası arasındaki koordinasyonun iyileşeceği öngörülüyor ve gelecek 2 yıl içinde olumlu gelişmeler bekleniyor.
Fitch Ratings de Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+”ya yükseltirken, not görünümünü “durağan”dan “pozitif”e çıkarmıştı. Moody’s ise notunu “B3” olarak teyit ederken, not görünümünü “durağan”dan “pozitif”e çevirmişti.
BIST 100 Endeksi Rekor Kırmaya Devam Ediyor
Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi yılbaşından bu yana yaklaşık yüzde 38 yükselirken, dolar bazlı getirisi de önemli bir artış gösterdi. Endeksin değeri 5 yılın zirvesinde seyrediyor.
Ödemeler Dengesinde İyileşme Sürüyor
Ekonomi yönetiminin dezenflasyon ve cari açık konusunda attığı adımlar, ödemeler dengesinde olumlu etki yaratıyor. Nisan ayı verilerine göre TÜFE ve Yİ-ÜFE artış gösterirken, dış ticaret verileri ve turizm gelirlerindeki artış cari açığı olumlu yönde etkiliyor.