Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi’ndeki Pekin+30 Bölgesel Gözden Geçirme Toplantısı’nda Türkiye’yi Temsil Etti
Bakan Göktaş, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi’ndeki “Pekin+30 Bölgesel Gözden Geçirme Toplantısı”nda Türkiye’yi temsil ederek uluslararası platformların temel insan haklarının korunması ve geliştirilmesinde önemli bir rol oynadığını vurguladı.
Kadının Güçlenmesi İçin Alınan Önemli Adımlar
Göktaş, Türkiye’nin kadın hakları konusundaki kararlılığını vurgulayarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da ifade ettiği gibi, “Kadının olmadığı bir siyasetin, kadını dışlayan bir yönetim anlayışının toplum için büyük bir kayıp olduğu” inancıyla hareket ettiklerini belirtti.
Bakan Göktaş, Türkiye’nin 2007-2023 döneminde kadının iş gücüne katılma oranını 14,6, kadın istihdam oranını 12 puan artırarak OECD ülkeleri arasında en fazla artışı sağlayan ülke konumuna geldiğini vurgulayarak, kadını güçlendiren her adımın ülkenin güçlenmesi anlamına geldiğini söyledi.
Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele
Bakan Göktaş, “Şiddete sıfır tolerans” ilkesi doğrultusunda kadına yönelik şiddetle mücadelelerinin kararlılıkla devam ettiğini vurgulayarak, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele IV. Ulusal Eylem Planı kapsamında çalışmaların adalete erişim, mevzuat, politika, koruyucu ve önleyici hizmetler, toplumsal farkındalık alanlarında devam ettiğini belirtti.
Yeni Tehditler ve Çözüm Önerileri
Göktaş, teknolojinin kadınlara yönelik yeni şiddet türlerine kolay erişim sağladığını dile getirerek, siber şiddetin yasal düzenlemelerle ele alındığını ve yapay zekanın getirdiği risklerin de göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade etti.
Son olarak, çatışma bölgelerinde kadınların ve çocukların maruz kaldığı şiddetin göz ardı edilmemesi gerektiğini vurgulayan Göktaş, uluslararası yasal çerçevenin tam olarak uygulanması gerektiğini ve kadınlara ve kız çocuklarına yönelik ayrımcılıkla mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceğini belirtti.