Ulusal Çapta Yeni Bir Geri Dönüşüm Sistemi
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 2025 yılında devreye alınması planlanan Depozito Yönetim Sistemi ile 0,1-3 litre hacme sahip ambalajların geri dönüşümü için önemli bir adım atılıyor. Bu sistemde, her ambalaj için depozito bedeli ödenecek ve ambalajlar makine tarafından barkodu okunarak kategorilere ayrılacak.
Çevre Bilincine Yeni Bir Yaklaşım
İstanbul Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdem Görgün, Depozito Yönetim Sisteminin dünyada yaygın olarak kullanıldığını belirterek, depozitonun atık yerine ‘stratejik hammadde’ olarak görülmesi gerektiğini vurguladı. Görgün, bu sistemle Türkiye’de yılda 25 milyar adet içecek ambalajının toplanabileceğine dikkat çekti.
Doğayı Koruma ve Ekonomik Kazanç
Depozito iade otomatlarını üreten Ayşegül Eroğlu ise sistemin 2030’a kadar ambalaj atıklarını azaltma hedefine katkı sağlayacağını belirtti. Eroğlu, vatandaşın içeceğin alımında depozito bedeli ödeyerek, tükettikten sonra geri getirerek bu bedeli geri alabileceğini söyledi. Bu sistemin doğanın korunması ve ekonomik kazanç açısından önemli olduğunu vurgulayan Eroğlu, 2025’te bu makinelerin AVM’ler ve marketlerde yerini alacağını ifade etti.
Temiz Ham Madde ve Döngüsel Ekonomi
Depozito Yönetim Sistemi ile ambalajların temiz bir şekilde ayrıştırılıp dönüştürülerek döngüsel ekonomiye kazandırılması hedefleniyor. Bu sayede yurt dışından atık ithalatının azaltılması ve temiz ham madde kaynağı elde edilmesi amaçlanıyor. Eroğlu, bu sistemle hem çevre bilincinin gelişmesine hem de ekonomiye katkı sağlanacağını belirtiyor.
Bu yenilikçi sistemle, Türkiye’nin çevre ve ekonomi alanında önemli bir adım atarak sürdürülebilir bir geleceğe katkıda bulunması hedefleniyor.