Suudi Arabistan İsrail’in Lübnan Saldırıları Nedeniyle ABD’ye Nota Verdi

Suudi Arabistan, İsrail’in Lübnan’daki saldırıları nedeniyle ABD’ye protesto notası vererek tepkisini dile getirdi. Riyad, saldırıların plansız olduğunu ve bölgedeki istikrarı tehdit ettiğini belirtti.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Suudi Arabistan İsrail’in Lübnan Saldırıları Nedeniyle ABD’ye Nota Verdi

Suudi Arabistan, İsrail’in Lübnan’daki saldırılarına yönelik tepkisini diplomatik kanallarla ABD yönetimine iletti. İsrail devlet televizyonu KAN’ın haberine göre, Riyad yönetimi, İsrail’in Lübnan’daki eylemlerinden duyduğu rahatsızlığı içeren bir protesto notasını ABD Başkanı Donald Trump yönetimine sundu.

Suudi Arabistan’ın Endişeleri ve Değerlendirmeleri

Suudi Arabistan’ın, İsrail’in Lübnan’daki saldırılarının plansız ve kaotik olduğuna inandığı belirtildi. Riyad yönetimi ayrıca, İsrail’in bu saldırıları yönetme konusunda net bir planı olmadığını değerlendiriyor. Bu durumun, Körfez bölgesindeki olası bir gerilimi tırmandırabileceği ve ABD ile İran arasındaki diplomatik yakınlaşmayı baltalayabileceği endişesi dile getiriliyor.

Suudi Arabistan’ın, Lübnan’daki iç durumun kontrol dışına çıkmasından endişe duyduğu öne sürülüyor. Bu kapsamda, Riyad yönetiminin son dönemde Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri ile ilişkilerini güçlendirdiği iddia ediliyor. Suudi Arabistan’ın amacı, Hizbullah’ın etkisini azaltmak ve Lübnan devletinin gücünü pekiştirmek olarak yorumlanıyor.

İsrail’in Lübnan’a Yönelik Saldırıları ve Ateşkes Süreci

İsrail ordusu, 2 Mart tarihinde Lübnan’a yönelik yoğun hava saldırıları başlatarak ülkenin güneyindeki birçok bölgeyi hedef aldı. Bu saldırılar sonucunda Lübnan’da yerinden edilenlerin sayısının 1 milyonu aştığı Lübnan hükümeti tarafından bildirilmişti. ABD Başkanı Donald Trump, 24 Nisan’da yaptığı açıklamada, Lübnan ve İsrail arasındaki 10 günlük geçici ateşkesin 3 hafta daha uzatıldığını duyurmuştu.

ABD’nin arabuluculuğunda yürütülen görüşmeler sonucunda, 17 Mayıs itibarıyla ateşkesin 45 gün uzatılması kararlaştırıldı. Lübnan Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, İsrail’in 2 Mart’tan bu yana düzenlediği saldırılarda 3 bin 666 kişi hayatını kaybetti. ABD Dışişleri Bakanlığı, 3 Haziran’da İsrail ve Lübnan’ın, Hizbullah’ın saldırılarını durdurması ve güçlerini Litani Nehri’nin güneyine çekmesi şartıyla geniş kapsamlı bir ateşkes konusunda anlaştığını duyurdu. Ancak Hizbullah bu şartlı ateşkesi reddettiğini açıkladı.

Duyurulan ateşkes anlaşmalarına rağmen İsrail ordusunun Lübnan’ın güneyindeki saldırılarını genişletmeye devam ettiği belirtiliyor.

Benzer Haberler
Kazakistan ve Gürcistan Stratejik Ortaklık Bildirisini İmzaladı
Kazakistan ve Gürcistan Stratejik Ortaklık Bildirisini İmzaladı
Paris Cenaze Salonları Doldu Aşırı Sıcaklar Can Aldı
Paris Cenaze Salonları Doldu Aşırı Sıcaklar Can Aldı
ABD Ordusu, İran’daki Askeri Hedeflere Hava Saldırısı Düzenledi
ABD Ordusu, İran’daki Askeri Hedeflere Hava Saldırısı Düzenledi
Trump Avrupa’ya Dijital Vergi Varsa Yüzde 100 Gümrük Vergisi Uygulayacak
Trump Avrupa’ya Dijital Vergi Varsa Yüzde 100 Gümrük Vergisi Uygulayacak
ABD Petrol Sondaj Kulesi Sayısı 7 Artışla 440’a Yükseldi
ABD Petrol Sondaj Kulesi Sayısı 7 Artışla 440’a Yükseldi
Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic Görevinden İstifa Edeceğini Açıkladı
Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic Görevinden İstifa Edeceğini Açıkladı
Nesil Haber Son Dakika Gelişmeleri
Nesil Haber - Nesilhaber.com

Reklam & İşbirliği: [email protected]

Hakkımızda
Copyright © 2025 Tüm hakları NESİL HABER 'de saklıdır.