İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze’de ateşkesin ikinci aşaması için sunulan 15 maddelik Barış Kurulu planını reddetti. Hamas’ın silahsızlandırılmasını şart koştu.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze’de ateşkesin ikinci aşamasına yönelik Barış Kurulu’nun sunduğu 15 maddelik yol haritasını reddettiğini açıkladı. Netanyahu, İsrail ordusunun Gazze’den çekilmesi için Hamas’ın tüm silahlarını bırakmasını şart koştu. Görüşmelerin sürdüğünü ancak tüm önerilere onay vermeyeceklerini belirtti.
Netanyahu, haftalık kabine toplantısında yaptığı konuşmada, Barış Kurulu’nun Gazze ateşkes planına ilişkin açıklamalarda bulundu. Planı kabul etmediklerini duyuran Başbakan, İsrail ordusunun Hamas tamamen silahsızlandırılmadan Gazze Şeridi’nden çekilmeyeceğini vurguladı.
Netanyahu, “Silahsızlanma derken ağır ve hafif silahları, kısacası tüm silahları kastediyorum. Düzmece veya hayali bir silahsızlanmadan değil, gerçek bir silahsızlanmadan bahsediyoruz,” ifadelerini kullandı. Hamas’ın silahsızlandırılması dahil olmak üzere ateşkesin ikinci aşamasıyla ilgili ABD yönetimiyle görüştüklerini aktardı. Bazı fikirlerin kabul edilebilir, bazılarının ise kabul edilemez nitelikte olduğunu belirtti.
Gazze Barış Kurulu Yüksek Temsilcisi Nikolay Mladenov daha önce Hamas’ın ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasına yönelik ayrıntılı bir yol haritasını kabul ettiğini duyurmuştu. ABD Başkanı Donald Trump da Barış Kurulu’nun silahların bırakılması konusunda anlaşmaya vardığını açıklamıştı.
Hamas ise müzakere sürecine ve sunulan önerilere olumlu yaklaştığını bildirmişti. Ancak İsrail’in saldırılarını durdurması ve üzerinde mutabakata varılan hususlara ilişkin bir takvim oluşturulmasının temel şart olduğunu vurgulamıştı. İkinci aşamanın uygulanması, İsrail’in ilk aşamadaki yükümlülüklerini eksiksiz yerine getirmesine bağlıydı.
Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi de Gazze Şeridi’nin yönetimini devralmak için hazırlıklarını tamamladığını duyurmuştu. Ateşkes anlaşmasının ilk aşaması 10 Ekim 2025’te yürürlüğe girmişti.
Reklam & İşbirliği: [email protected]